Nieuws
10 juli, 2018

Milieuzones in Duitsland


Milieuzones / Umweltzones

Overzicht milieuzones Duitsland

Om de luchtkwaliteit in de steden van Duitsland te bevorderen, heeft Duitsland per 1 januari 2008 milieuzones (Umweltzones) ingesteld. Deze zones zijn herkenbaar aan speciale verkeersborden. Zonder een  een milieusticker (in het Duits Umweltplakkette of Feinstaubplakkette genoemd) zichtbaar aan de binnenzijde van de voorruit heeft geplakt mag u deze gebieden niet inrijden.

Met ingang van 1 juni 2016 zijn er maar liefst 54 milieuzones door heel Duitsland. 53 daarvan mag u uitsluitend binnenrijden met een groene milieusticker. De "oude" gele sticker is nog maar in één gebied van toepassing (Neu-Ulm) en de oude rode sticker wordt zelfs nergens meer toegelaten. Op de onderstaande kaart kunt u de steden vinden die een Umweltzone handhaven.

Voorkom een boete

Zonder een sticker de milieuzone binnenrijden is zeer af te raden. U dient de zone dan direct te verlaten en riskeert bovendien een boete van € 80,00. Let op; ook buitenlandse voertuigen moeten een geldige sticker hebben! 

Hoe lang blijft een milieusticker geldig?

Een milieusticker is onbeperkt geldig. Wel is het zo dat het kenteken goed leesbaar dient te zijn.

Een milieusticker nodig op de autobahn? 

Een milieusticker is alleen verplicht wanneer u bepaalde milieuzones/Umweltzones wilt binnenrijden. Deze milieuzones bevinden zich meestal in, nabij of rondom de grotere steden. Wanneer u uitsluitend over de Duitse snelwegen wilt rijden, dan heeft u dus geen milieusticker nodig. Gaat u binnendoor? Kijk voor de zekerheid dan even op onze milieuzone-kaart of schaf voor de zekerheid toch een milieusticker aan.