Nieuws
3 augustus, 2018

tips voor zwarte zaterdagen


Featured image for “tips voor zwarte zaterdagen”

Tips zwarte zaterdag

Door de aanhoudende hittegolf heb je wellicht het idee dat aan de zomer dit jaar geen einde komt, maar om een of andere reden bereikt de vakantiegekte de komende weekenden pas zijn hoogtepunten. Hele bevolkingsgroepen verplaatsen zich massaal naar zuidelijk gelegen vakantieoorden met auto, camper of auto met caravan.

We noemen dit fenomeen al jaren “zwarte zaterdag”. Inmiddels hebben we er al meer dan één per jaar. Hoewel morgen waarschijnlijk een uizonderlijk z zwarte zaterdag plaats zal vinden, zal dit zich zaterdag over een week waarschijnlijk nog een keer voordoen. Inclusief alle files en overlast. Los van de files en wachttijden bij tunnels en tolpoortjes liggen panne door oververhitting of brand ook op de loer. Organisaties als de ANWB verwachten dan ook topdrukte en hebben wat tips voor je in petto om de pijn iets te verzachten/vermijden.

Vroeg vertrekken:
Heeft geen zin. De volksverplaatsing is zo groot dat je alsnog bij de volgende steden in de file belandt.

Daarbij heeft iedere Nederlander zo zijn eigen unieke plan om geen file te hoeven rijden. De Belgen en Fransen overigens ook. Het resultaat is al jaren dat er een massale file ontstaat van al deze mensen.

Over het algemeen heeft ‘een alternatieve route zoeken’ als je in de file belandt geen zin. Het navigatiesysteem of Google geven vaan aan hoeveel vertraging een file oplevert. Als dat minder dan een half uur is, is het verstandiger om die vertraging te accepteren. In de alternatieve routes binnendoor kom je vaak onverwacht veel lotgenoten en onvoorziene omstandigheden tegen. De vertraging is dan meestal nog meer dan de file.

Als er dan toch een alternatieve route wordt gezocht, vergelijk dan de data en tijden op verschillende bronnen. Er kunnen zomaar forse verschillen in zitten waardoor er onnodig veel wordt omgereden of tijd wordt verloren.

Vergeet tenslotte alle relevante milieustickers niet.
In verschillende Franse steden waar je potentieel langskomt op weg naar het Zuiden (Parijs, Annecy, Grenoble, Lyon, Lille, Rennes, Straatsburg en Toulouse) heb je een Frans milieuvignet nodig. Zonder zo’n vignet loop je kans op een bekeuring van 68 Euro en mogelijk ook op een reprimande van een gendarme. En in de warmte zit niemand daar op te wachten.